Gevelbepleistering

Gevelbepleistering kan je zowel inzetten om je gevel af te werken als bij de renovatie indien een beschadigde gevel. Het is betaalbaar materiaal met verschillende soorten en afwerkmogelijkheden.
Het bepleisteren van een gevel is een perfect moment om isolatie van je buitenmuur te overwegen omdat pleister zich perfect leent tot afwerkingslaag. Pleister is waterdicht maar dampen van binnenuit kunnen toch naar buiten. Het zorgt voor een egale uitstraling.

Welke soorten gevelbepleistering bestaan er?


Er bestaan twee soorten gevelbepleistering: minerale en kunstharspleister. Deze verschillen van elkaar in het gebruik van andere bindmiddelen.

Minerale sierpleister of Crepi


In geval van minerale sierpleister of crepi vormt water het bindmiddelen. Cement en/of kalk wordt aangevuld met zand, vul- en kleurstoffen en gemengd met water dus. Het is ecologisch, werkt waterkerend en is dampopen. Deze pleister is wel net iets gevoeliger voor aantasting van bijvoorbeeld vuil of mossen. Het is ook minder flexibel dan kunstharspleister maar kan dan weer dikker aangebracht worden bij oneffenheden of gewenste afwerkingsmethodes.

Kunstharspleister of siliconenpleister


Bij kunsthars- of siliconenpleister is het bindmiddel… inderdaad: kunsthars/siliconen. De keuze voor kunstharspleister komt vaak voort uit het feit dat het elastischer is en daarmee minder gevoelig voor scheuren of vervuiling dan zijn minerale zusje. Het is dan wel weer minder geschikt bij het wegwerken van oneffenheden omdat het dunner wordt aangebracht.

Hoe gaat men tewerk bij gevelbepleistering?

Bij gevelbepleistering zijn er in feite 4 stappen:

  • De voorbereidende werken
    Hieronder valt de opbouw van de steiger. Ook een eventuele uitgraving van grond aan de onderzijde van de gevel, hierin wordt er dan een bitumenmengsel aangebracht ter bescherming van het pleisterwerk. Ook de ramen, deuren en dorpels worden bij deze fase nauwkeurig met plastic folie afgeplakt.
  • Het plaatsen van hoekprofielen
    Dit moet gebeuren ter versteviging van de gevelhoeken en doen ook dienst als de geleider van het pleistermateriaal. Dit is een precisiewerkje aangezien er zeker geen vocht onder mag komen want dit zou in de eerstvolgende winter kunnen leiden tot vorstschade aan de gevel.
  • Het aanbrengen van een wapeningsnet
    Vervolgens brengt men glasvezelwapening aan op de gevel, dit is om de opgelopen barsten of gleuven te overbruggen. Het biedt ook de kans tot een propere, egale afwerking van de pleisterlaag. Indien je kiest om de bepleistering te combineren met isolatie, dan wordt deze bewapening rechtstreeks op de isolatie aangebracht.
  • Het effectieve bepleisteren
    En dan last but not least de bepleistering zelf. Eerst wordt er een basislaag aangebracht bovenop de kalk- of cementbasis, daarbovenop wordt een primerslaag aangebracht die als hechtingslaag dienst voor de pleister uit kunsthars. Dit proces kan zowel met hand als met een spuitmachine worden uitgevoerd. In geval van minerale sierpleister wordt er een centemerings- of kalklaag als ondergrond gebruikt. Voor de rest loopt het proces gelijkaardig met het kunsthars bepleisteren.

Welke factoren bepalen de prijs van je gevelbepleistering?

De kostprijs hiervan is zowel afhankelijk van het soort bepleistering, de oppervlakte die bepleisterd moet worden als de dikte en gewenste afwerking van de pleisterlaag. Ook de moeilijkheidsgraad en het al dan niet aanbrengen van isolatie zal invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs. Wil je graag een iets nauwkeurige prijsbepaling? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend je offerte aan!

Slot:

Gevelbepleistering is een eenvoudige manier van gevelafwerking of gevelrenovatie. En het is bovendien betaalbaar. Overweeg je een bepleisterde gevel, neem dan gerust contact op met Dakwerken Durieux, één van onze medewerkers helpt u graag verder!

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Gevelbekleding

Je gevelbekleding bepaalt hoe je woning eruit zal zien. Afhankelijk van jouw smaak maar ook van de staat van je woning is er een uitgebreid gamma aan mogelijkheden.

Meer info

Gevelisolatie

Wist je dat je met gevelisolatie gemiddeld zo’n 30% op je energiefactuur bespaart? Er bestaan verschillende technieken in gevelisolatie maar meestal is spouwmuurisolatie de meest aangewezen methode.

Meer info

Schilderen Gevel

Een likje verf kan wonderen doen voor je gevel! Het geeft je woonst een nieuwe, frisse uitstraling zonder dat de kosten hiervoor de hoogte moeten ingaan.

Meer info

Gevelrenovatie

Echte schoonheid zit van binnen, maar een eerste indruk is natuurlijk snel gemaakt. Daarom is het belangrijk je gevel goed te onderhouden.

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken